Molari mandibulari ”Middle Mesial”

Într-o proporție de 15% molarii mandibulari prezintă în radacina mezială al treilea canal. Situația anatomică este rară și deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă acest canal este real sau istmul dintre cele două canale meziale se poate prepara luând forma de canal.
1. În primul caz pacientă s-a prezentat la recomandarea medicului curant pentru tratamentul endodontic al lui 3.6 datorită unei parodontite apicale asimptomatice. În urma tratamentului efectuat la 1 an de zile distanță s-a constatat radiologic vindecarea leziunilor periapicale, iar dintele este funcțional și asimptomatic.
2. În al doilea caz pacientul s-a prezentat la recomandarea medicului curant pentru retratamentul lui 3.6. Dintele prezenta un tratament endodontic insuficient și parodontită apicală asimptomatică.
3. În al treilea caz pacientul s-a prezentat la recomandarea medicului curant pentru tratament endodontic la 4.6 datorită unei pulpite ireversibile simptomatice.
4. În al patrulea caz pacientul s-a prezentat la recomandarea medicului curant, pentru retratament endodontic la 3.6 datorită unei parodontite apicale simptomatice, în urma unui tratament endodontic insuficient realizat cu mult timp în urmă.
5. În al cincilea caz pacienta s-a prezentat în urgență datorită unei puplipe ireversibile simptomatice la 3.7.

După prepararea sistemelor endodontice, acestea au fost curațate și obturate prin tehnica condensării verticale la cald Buchanan continuous wave și Schilder clasic.

Root canal morphology by Frank J. Vertucci

Third canal in the mesial root of permanent mandibular first molars

Identification of Independent Middle Mesial Canal in Mandibular First Molar

Independent and Confluent Middle Mesial Root Canals in Mandibular First Molars

A Mandibular Third Molar with Three Mesial Roots

 

by Ronald Ordinola Zapata – Middle Mesial

https://www.facebook.com/TheInternalAnatomyOfTheHumanTeeth?fref=ts

525165_597161696962859_1153550136_n