Curs modular: endodonție și restaurare aplicată

Cursul se adreseaza atat medicilor care sunt la inceput de drum in endodontie cat si celor cu mai multa experienta in acest domeniu.

Informatiile si tehnicile de tratament sunt astfel organizate incat sa se potriveasca fiecarui practician.

 

MODULUL 1

16 FEBRUARIE 2019

MANAGEMENT-ERGONOMIE-DIAGNOSTIC

In partea de management vom discuta aspecte legate de organizarea cabinetului stomatologic, modul de abordare a tratamentelor endodontice, plan financiar, evaluare costuri, stabilirea unui raport cost-eficienta, abordarea pacientului, eficientizarea muncii in echipa.

Mai departe vom discuta despre ergonomia in cabinetul stomatologic.

Vei invata in primul rand principiile lucrului la 4 maini cu ajutorul microscopului operator si modalitatile de organizare ergonomica a cabinetului stomatologic. Organizarea campului de lucru, aparatura si instrumentarul, cat mai ergonomic pentru a minimiza timpii morti. Pozitionarea ergonomica a pacientului si personalului medical. Transferul instrumentelor intre medic si asistenta.

Alegerea aparaturii si instrumentarului endodontic astfel incat sa ne eficientizam munca de zi cu zi in endodontie atat din punct de vedere al costurilor cat si al timpului alocat unui tratament.

Nu in ultimul rtand vom discuta aspectele legate de diagnostic si prognostic in cazurile endodontice si implicatia acestora pentru rezultatul tratamentelor. Durerea in endodontie, cum o analizam si controlam. Analiza unui caz endodontic din punct de vedere al diagnosticului, prognosticului, dificultatii clinice si tehnice, evaluarea necesitatii tratamentelor auxiliare (chirurgicale, protetice, etc.) in vederea recuperarii morfofunctionale a dintelui. Consimtamantul informat al pacientului.

 

MODULUL 2

16 MARTIE 2019

ANATOMIE DENTARA-IZOLARE CU DIGA-ACCES CORONAR

Vom discuta aspecte legate de anatomia dentara externa si interna, atat coronara cat si radiculara. Vom insista pe anatomia endodontica, in sensul de o intelege mai bine pentru a ne usura luarea deciziilor in timpul terapiei endodontice.

Urmeaza discutarea si practicarea tehnicilor de izolare cu diga, de la simplu la complex, in functie de particularitatile cazului clinic. Alegerea clemei de diga, tehnici de plasare si fixare pe dinte, plasarea foliei de latex si inversarea ei in sulcus in izolarile multiple, ligaturi, etc.

In final vom discuta despre diferitele tehnici de acces coronar (pros and cons), evaluarea principiilor de baza in alegerea designului cavitatii de acces si realizarea acesteia. Alegerea instrumentarului potrivit pentru realizarea cat mai rapida si eficienta a accesului endodontic.

 

MODULUL 3

20 APRILIE 2019

IDENTIFICARE CANALE-INSTRUMENTARE ENDODONTICA-IRIGARE ENDODONTICA

Vom discuta tehnici de identificare a canalelor radiculare dupa realizarea accesului coronar si minimizarea accidentelor din timpul acestei manopere.

Modalitati de identificare a orificiilor canalelor radiculare in functie de dificultatea cazului si anatomia cunoscuta a dintelui. Identificarea cazurilor exceptionale de anatomie rara. Deslusirea secretelor ”MB2”.

Apoi vom aborda discutarea si exemplificarea tehnicilor de realizare a accesului radicular, negociere a canalelor radiculare, ”patency and glidepath theory”, preparare radiculara complexa a spatiului endodontic incepand din treimea coronara pana in cea apicala, realizarea stopului apical. Evitarea/minimizarea accidentelor si a iatrogeniilor. Alegerea aparaturii si instrumentarului portivit pentru realizarea acestor deziderate, cu maxima eficienta clinica si ca timp.

Vom incheia cu analizarea si practicarea diferitelor tehnici de dezinfectie si curatare cu ajutorul irigantilor endodontici. Metode practice de utilizare in siguranta a solutiilor de irigare. Alegerea concentratiei solutiilor in functie de experienta practicianului si particularitatile clinice ale cazului. Modalitati de evitare a accidentelor in timpul irigarii. Alegerea instrumentarului si modul de utilizare corecta a acestuia.

 

MODULUL 4

18 MAI 2019

STOPUL APICAL-OBTURAREA ENDODONTICA-RESTAURAREA CORONARA

Vom discuta modalitatile prin care realizam verificarea parametrilor preparatiei endodontice realizata in urma instrumentarii, si realizarea stopului apical cu diferite materiale.

Vom continua cu tehnici de uscare a canalelor radiculare si modalitati de obturare a acestora in functie de acest aspect, dar si in functie de designul preparatiei si realizarea in prealabil a stopului apical, cu realizarea in bune conditii a sigilarii apicale.

Nu in ultimul rand vom discuta despre finalizarea tratamentului endodontic prin ceea ce inseamna sigilarea coronara. Vom exemplifica diferite tehnici de restaurare coronara

Discutarea si exemplificarea modalitatilor de sigilare adeziva a cavitatii de acces coronara. Principii de restaurare a dintilor tratati endodontic. Tehnica cimentarii pivotilor de fibra de sticla si refacerea partii coronare a dintelui.

Tehnici de sigilare coronara postendodontica prin modalitati indirecte.

 

 

In urma acestui curs vei privi cu alti ochi endodontia clinica. Vei avea o baza pe care sa poti construi o experienta frumoasa din punct de vedere endodontic. Vei putea aborda si rezolva corect si predictibil cazuri endodontice, care probabil te puneau in dificultate pana azi.

Vei putea analiza corespunzator dificultatea unui caz endodontic, si vei sti cand si cum sa abordezi un caz dificil sau cand sa ceri ajutorul unui coleg mai experimentat.

Vei putea diagnostica adecvat cazurile endodontice si vei putea lua mai usor deciziile de tratament.

Iti vei imbunatati tehnicile de tratament in ceea ce priveste: ergonomia, izolarea campului operator, accesul coronar si radicular, prepararea si obturarea endodontica si nu in ultimul rand restaurarea structurilor dentare pierdute.

P.S.

Vei primi o mapa si instrumente de scris pentru notite. La sfarsitul cursului modular vei primi o diploma de participare.

Vei avea acces la aparatura, instrumentarul si materialele necesare realizarii tratamentului endodontic si restaurator.

Vei avea nevoie de costum de clinica, deoarece vom lucra cu irigantii folositi in endodontie si nu dorim sa iti patezi hainele.

 

Confirmarea locului se va face prin plata integrala   (375 EURO)  a   primului modul    sub forma de depunere numerar  sau virament bancar in lei la cursul BNR   al zilei platii pana la  data de  15 Februarie 2019.

Pentru cel de-al doilea si cel de-al treilea modul, plata (750 EURO) trebuie realizata pana la data de 15 Martie 2019.

Pentru modulul cu numarul 4 plata (375 EURO) se efectueaza pana la data de 3 Mai 2019.

 

TAXA CURS PER MODUL :  375 EURO   (4 MODULE = 1500 EURO) – SE ACHITA IN LEI LA CURSUL BNR!

NUMAR LOCURI :  MAXIM  3 CURSANTI

CONTACT :  DR. RADU  BRATA – 0741344423  sau  prin email: radu.brata@yahoo.com

 

PROGRAM:

8:30-9:00 PRIMIREA PARTICIPANTILOR

9:00-13:00 PARTEA TEORETICA & DEMONSTRATIE LA MICROSCOP

13:00-14:00 PAUZA DE PRANZ*

14:00-19:00 PARTEA PRACTICA

*Pauzele de cafea si pauza de pranz sunt oferite de catre organizatori.

 

 

Date Bancare:

Brata V. Radu Emilian Cabinet Medical Medicina Dentara

Adresa: Cluj-Napoca, str. Primăverii nr. 106

CUI: 29932401

IBAN: RO11BTRL06701202R50563XX

Banca Transilvania, Cluj-Napoca

Plata se face prin virament bancar (internet banking) sau depunere în contul societății la sucursalele băncii. Vă rugăm să specificați la detalii plată: Înscriere curs MODULAR endodonție.