Anatomia internă a molarilor mandibulari: ”Middle Mesial”

Nu de puține ori anatomia internă a dinților tratați endodontic joacă un rol important în ceea ce privește succesul sau eșecul unui tratament. Eșecul tratamentelor endodontice este legat într-un mare procent de situația în care s-a ratat anatomie endodontică. Aceste spații endodontice neatinse de către instrumente sau soluții dezinfectante de irigare, pot să adapostească țesut pulpar, bacterii, iritanți, care sunt în mod frecvent cauza simptomatologiei și leziunilor de origine endodontică.

Dinții față de care trebuie să avem o atenție deosebită în ceea ce privește anatomia internă, deoarece pot să găzduiască sisteme endodontice complexe, sunt: premolarii unu maxilari, molarii maxilari, incisivii mandibulari, molarii mandibulari. Nu trebuie să trecem cu vederea nici premolarii si caninii mandibulari, care deși foarte rar, pot etala o anatomie radiculară și endodontică excepțională. De obicei primul molar mandibular prezintă două canale în rădăcina mezială (mezio-vestibular și mezio-lingual) și un canal în radacina distală. În aproape 30% din cazuri molarii unu mandibulari prezintă doua canale distale. Mai puțin cunoscut, dar la fel de important este și al treilea canal central din rădăcina mezială care poate fi descoperit oriunde pe linia care unește canalele meziale. Acest canal poate exista independent cu foramen separat sau se poate uni la orice nivel cu unul dintre celelalte două canale mezio-vestibular sau mezio-lingual.

În 1974 Vertucci și Williams, la fel Barker și colab. au descris prezența canalului mezial central independent în anatomia molarilor mandibulari. Mai recent, în 1989, Fabra-Campos, a arătat într-un studiu existența în proporție de 2.6% a canalului mezial central. Pentru a identifica cu ușurință canalul mezial central, pe lângă magnificație și o bună iluminare, operatorul trebuie să fie foarte familiarizat cu anatomia camerei pulpare a molarilor mandibulari. În acest sens este nevoie și de o cavitate de acces adecvată, extinsă suficient cât să ofere toate informațiile pentru a descoperi atât al doilea canal distal cât și cel mezial central.  Canalul mezial central poate exista într-o configurație în care molarul respectiv prezintă unul sau două canale distale.

Deși acest canal este radiologic invizibil este obligatorie existența radiografiei preoperatorii retroalveolare, de preferat din mai multe incidențe, aspect extrem de important în endodonție. În același timp de un real folos sunt și ansele speciale ultrasonice cu care se poate îndeparta dentină în cantități foarte reduse din zonele unde se suspectează existența canalului, permițând deschiderea microorificiilor pentru a putea fi accesate cu instrumente endodontice fine. Prepararea acestui tip de canal trebuie să se realizeze cu mare atenție deoarece este un sistem endodontic extrem de fin și în strânsă legătură cu zona furcației, iar o preparație excesivă poate duce ușor la perforații, care uneori pe radiografia postoperatorie apar ca niște extruzii de ciment de sigilare pe peretele distal al rădăcinii meziale (sealer puff) situate în zona de curbură a rădăcinii la acest nivel, iar obturația de canal pe radiografia ortoradială se apropie foarte mult de conturul distal al rădăcinii meziale.

În concluzie se poate spune că acest sistem central mezial poate să apară între 1-15% dintre molarii mandibulari. Poate fi localizat oriunde între cele două canale meziale. Poate exista ca și canal independent sau se poate uni cu oricare dintre cele două sisteme endodontice meziale. Nu de puține ori eșecul endodontic semnalat la nivelul radacinii meziale a molarilor mandibulari este în strânsă legatură cu prezența acestui al treilea canal care nu a fost identificat. Așadar e important ca practicienii să ia în considerare posibilitatea existenței canalului mezial central și să-l caute, fără a lăsa acest aspect la voia întâmplării.

LINKS:

Missed anatomy_ frequency and clinical impact

Mandibular first and second molars with three mesial canals

Mandibular first molar with multiple canals

Special thanks to Ronald Ordinola Zapata

https://www.facebook.com/photo.php?v=466619686738177&set=vb.407623672583330&type=3&theater

Tags: